استعلام
همانگونه که مستحضرید در ماده 3تعرفه دستمزد کارشناسان رسمی دادگستری مصوب 1392/7/30که مقرر
شده است در کارشناسیها چنانچه موضوع کارشناسی مربوط به جزئی از کل بوده ولی اظهارنظر کارشناس مستلزم
بررسی در کل کار مربوطه باشد ،دستمزد با پیشنهاد کارشناس و موافقت مقام ارجاعکننده بر مبنای کل کار انجام
شده محاسبه و پرداخت خواهد شد.
چنانچه به کارشناس ابلاغ شده باشد مقدار 229متر از یک ملک مشاع را ارزیابی کند و کارشناس اظهارنظر را
مستلزم ارزیابی کل زمین مشاع بداند و بدون توافق با مقام ارجاعدهنده کل پلاک مشاع به مساحت 24375متر
مربع نرا ارزیابی کند ،با توجه به درخواست کارشناس رسمی دادگستری مبنی بر پرداخت دستمزد ارزیابی کل
پلاک مشاع و اختلاف حادث شده ،دستمزد چگونه محاسبه میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،تعرفه دستمزد کارشناسان رسمی دادگستری مصوب 25/12/1398رئیس قوه قضاییه جایگزین تعرفه مصوب
30/7/1392شده است.
ثانیاً ،با توجه به اینکه در ماده 3تعرفه اخیرالتصویب آمده است »در کارشناسیها چنانچه موضوع کارشناسی
مربوط به جزئی از کل بوده ولی اظهارنظر کارشناسی مستلزم بررسی در کل کار مربوطه باشد ،دستمزد با پیشنهاد
کارشناس و موافقت مقام ارجاعکننده بر مبنای کل کار انجام شده محاسبه و پرداخت خواهد شد «.پرداخت دستمزد
بر مبنای کل کار ،مستلزم موافقت قبلی مقام ارجاعکننده مبنی بر ارزیابی کل پلاک و پرداخت دستمزد بر این مبنا
است .بنابراین ،در فرض استعلام که مقام ارجاعکننده ارزیابی 229متر مربع از زمین مشاع را به کارشناس ارجاع
کرده و کارشناس بدون جلب موافقت مقام ارجاعکننده ،کل پلاک را ارزیابی کرده است ،مطالبه دستمزد برای
مساحت اضافی وجاهت قانونی ندارد.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه