استعلام
با توجه به مفاد رای وحدت رویه شماره 759مورخ 1396/4/20هیات عمومی دیوان عالی کشور مبنی بر درجه
هفت بودن مجازات بزه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها ،آیا بزه مذکور وفق بند »ث« ماده 105قانون
مجازات اسلامی با انقضای سه سال ازتاریخ وقوع جرم احداث بنا یا هر نوع تغییر کاربری مشمول مرور زمان
میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جرم تغییر کاربری غیرمجاز موضوع ماده 3قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات
و الحاقات بعدی ،از جرایم آنی است؛ زیرا عنصر مادی جرم مذکور در همان زمان تغییر کاربری اراضی محقق شده
است؛ لذا با حصول شرایط مقرر در قانون میتواند مشمول مرور زمان باشد و در مواردی که با احراز تحقق بزه
یادشده ،حکم محکومیت مرتکب صادر و قطعی شود ،با انقضای مدت پنج سال از تاریخ قطعیت حکم به هر علتی
حکم محکومیت اجرا نشده باشد ،با توجه به ماده 107قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و بند »ث« آن،
»اجرای مجازات )جزای نقدی( تعزیری« مندرج در حکم موقوف میشود؛ لیکن قلع و قمع بنا که جزء لاینفک حکم
کیفری است؛ چون ماهیت مجازات ندارد و امری حقوقی است ،مشمول مرور زمان موضوع ماده 107قانون
اخیرالذکر نمیشود )مانند فرض سؤال(.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه