مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۹۶۹

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا اقدام افرادی که در سطح معابر شهر با وسایل نقلیه یا نصب داربست و چادر جهت فروش میوه یا کالاهای دیگر اقدام میکنند ،فینفسه دارای عنوان مجرمانه است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،به موجب بند 3ماده یک آییننامه امور خلافی مصوب 22/5/1324با اصلاحات و الحاقات بعدی، »اشخاصی که در پیادهروها و معابر بدون اجازه شهرداری اشیایی بگذارند یا حیواناتی نگاه دارند که مزاحم عبور و مرور شده یا به هر نحوی از انحاء تمام پیادهرو و معبر یا قسمتی از آن را اشغال نمایند« ،قابل تعقیب و مجازات هستند؛ همچنین تبصره یک ذیل بند 2ماده 55قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی در مقام بیان وظایف قانونی شهرداری مقرر میدارد که س ّد معبر عمومی و اشغال پیادهروها )از سوی هرکسی( به هرعنوانی اعم از کسب ،سکنی و ...ممنوع است .هر یک از این دو مقرره قانونی در محل خود قابلیت اعمال و اجرا دارند وهیچ یک ناسخ دیگری نیست؛ زیرا بند 3ماده یک آییننامه امور خلافی در مقام جرمانگاری و تعیین ضمانت اجرای کیفری برای مرتکبین »س ّد معبر« و تبصره یک بند 2ماده 55قانون شهرداری در تشریح وظایف شهرداری در حوزه اجرایی با پدیده »سدّ معبر« و رفع آن است. ثانیاً ،طبق تبصره یک )اصلاحی (27/11/1345بند 2ماده 55قانون شهرداری ،تکلیف شهرداری در مواجهه با سد معبر ،جلوگیری و رفع موانع و آزاد کردن معابر است؛ اما نحوه اقدام در هر مورد ممکن است متفاوت باشد دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۹۶۹ مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۱۹ | مرکز حقوقی راهبرد