استعلام
-1تقاضای ضم امین به ولی قهری باید با تقدیم دادخواست انجام شود؟
-2صورت ضرورت تقدیم دادخواست ،آیا دادستان نیز باید طرف دعوا قرار گیرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1با توجه به بند 13ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391و با لحاظ ماده 8این قانون ،تقاضای ضم امین
به ولی قهری موضوع قسمت پایانی ماده 1184قانون مدنی باید با تقدیم دادخواست مطرح شود.
-2چنانچه در اجرای مواد 1184قانون مدنی و 108قانون امور حسبی مصوب 1319دادستان رأس ًا شخصی را
که برای سمت امانت مناسب تشخیص میدهد ،به دادگاه معرفی کند؛ خوانده آن ،ولی قهری ناتوان از اداره اموال
است؛ اما در صورتی که این امر به درخواست هر یک از اقارب یا خود ولی قهری باشد ،به نظر میرسد موجب و
محمل قانونی برای طرح دعوا به طرفیت دادستان نیست .زیرا اولاً ،قانونگذار به موجب ماده 20قانون امور
حسبی ،اقدام و دخالت دادستان را صرف ًا در موارد مصرح قانونی دانسته است؛ ثانیاً ،مقنن در ماده 119قانون یاد
شده ،وظایف ،اختیارات و مسؤولیت قیم را صرف ًا شامل امین غایب و جنین دانسته و به موجب مواد 118و 123
همین قانون ،تصرفات عاجز در اداره اموال را نافذ و امین بر ولی قهری ناتوان را به منزله وکیل عاجز تلقی کرده
است .ثالثاً ،وفق ماده 13قانون امور حسبی مصوب ،1319تقدیم دادخواست کتبی یا زبانی )شفاهی( در امور
حسبی به رسمیت شناخته شده است و در فرض سؤال ،تقدیم دادخواست صرف ًا به لحاظ الزام قانونی مذکور در ماده
8قانون حمایت خانواده مصوب 1391است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه