مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۹۴۷

تاریخ نظریه:

استعلام

-1با توجه به ماده 36قانون آیین دادرسی کیفری ،چنانچه در دادگاه بخش دو نفر قاضی یکی به عنوان رئیس شعبه اول و دیگری به عنوان رئیس شعبه دوم ) نه دادرس( مشغول به کار باشند ،آیا آراء صادره از سوی رئیس دادگاه بخش از جهت تجدید نظرخواهی یا بایستی به رئیس شعبه دوم ابلاغ شود و از سوی این مقام قابل اعتراض است؟ -2در پروندههایی که به صورت مستقیم در دادگاه اعم از کیفری یک و دو مطرح میشود آیا آراء صادر شده از ناحیه دادستان قابل اعتراض است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1با عنایت به هدف مقنن از حکم مذکور در ذیل ماده 336قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مبنی بر نظارت دادستان بر اجرای صحیح قانون در محاکم است؛ ضمن الغاء خصوصیت از عبارت »دادرس علیالبدل« مذکور در این ماده ،در مواردی نظیر فرض سؤال که دادگاه بخش دارای دو رئیس شعبه و فاقد دادرس علیالبدل است؛ تجدید نظرخواهی نسبت به آراء صادره از سوی رئیس حوزه قضایی بخش با رئیس شعبه دیگر است و آراء صادره باید به وی ابلاغ شود. -2طرح مستقیم پرونده در دادگاه با توجه به اطلاق بند »پ« ماده 433قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392منافی حق تجدید نظرخواهی دادستان نیست. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۹۴۷ مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد