مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۹۱۵

تاریخ نظریه:

استعلام

-1خواسته استرداد لاشه چک دعوای مالی محسوب میشود یا غیر مالی؟ چنانچه دعوا مالی است ،آیا باید تقویم شود یا مبلغ مندرج در چک ملاک بهای خواسته قرار میگیرد؟ -2افزایش مهریه پس از انعقاد عقد نکاح توسط زوجین صحیح است و عنوان مهریه برآن اطلاق میشود ؟ آیا توسط زوجه قابل مطالبه است ؟ آیا مشمول دعاوی خانوادگی است و امتیازات ناشی از قانون حمایت خانواده مصوب 1391از جمله طرح دعوی در محل سکونت زوجه شامل آن میشود ؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1تمیز دعاوی مالی و غیرمالی از یکدیگر ممکن است با بررسی آثار و نتایج حاصله از آن صورت پذیرد .چنانچه نتیجه حاصله از دعوا آثار مالی داشته باشد ،دعوای مطروحه مالی و در غیر این صورت غیرمالی است .بر این اساس ،دعوای استرداد سند و استرداد لاشه چک غیرمالی است. -2اولاً ،افزایش مهریه زوجه پس از عقد نکاح طی سند رسمی دیگر عنوان مهریه ندارد؛ اما این افزایش ،دین و تعهدی بر ذمه زوج است که لازمالوفاء بوده و بر همین اساس زوجه میتواند در صورت عدم پرداخت ،اقامه دعوا کند و این دعوی قابل استماع است. ثانیاً ،با توجه به حصری بودن موارد صلاحیت دادگاه خانواده موضوع ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391و لحاظ آنکه دعاوی راجع به افزایش یا حذف مهریه از شمول عناوین مندرج از این ماده خارج است و نیز عنایت به استثنایی بودن موارد صلاحیت دادگاه خانواده ،رسیدگی به دعاوی ناشی از افزایش یا حذف مهریه مندرج در سند ازدواج و نیز دعاوی راجع به ابطال اسناد مربوط و نظایر آن در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی و تابع احکام مقرر بر دعاوی قابل طرح در دادگاه اخیرالذکر است .بنابراین در صورت طرح دعاوی راجع به افزایش مهریه در دادگاه خانواده ،این دادگاه با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را نزد مرجع صالح ارسال میکند. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۹۱۵ مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد