استعلام
آیا به موجب ماده 72لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت که اشعار میدارد )مقررات مربوط به حضور عده لازم
برای تشکیل مجامع عمومی و آراء لازم جهت اتخاذ تصمیم در اساسنامه معین خواهد شد مگر در مواردی که به
موجب قانون تکلیف خاص برای آن مقرر شده باشد( و در ماده 84نصاب لازم جهت تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده
را منوط به حضور دارندگان نصف سهام تعیین و بلافاصله در ماده 85همان قانون صریحا و به نحو شفاف مقرر
فرموده است که )تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده همواره به اکثریت دو سوم آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر
خواهد بود( آیا توافق بر خلاف این دو ماده امکانپذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
برابر ماده 83لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ،تغییر در مواد اساسنامه یا در سرمایه یا انحلال شرکت
در صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده است به همین علت مقنن در مواد 84و 85لایحه قانونی یاد شده نصاب خاصی
را برای رسمیت مجمع عمومی فوقالعاده و اعتبار مصوبات آن در نظر گرفته است لذا با توجه به این که مقررات
یادشده خصوص نصاب این مجمع از قواعد آمره تلقی میگردد ،نمیتوان در اساسنامه شرکت نصابی کمتر از آنچه
در قانون مقرر شده است ،پیشبینی کرد .ضمانت اجرای مقرر در ماده 270لایحه قانونی یادشده مؤید این برداشت
است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه