مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۸۷۳

تاریخ نظریه:

استعلام

همان طوری که مستحضرید مطابق ماده 288قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی اتیان سوگند باید در جلسه دادگاه رسیدگی کننده به دعوی انجام شود و در صورت معذوریت اداء کننده سوگند از حضور دادرس دادگاه در نزد او حاضر شده یا به قاضی دیگر نیابت اعطاء تا او را سوگند دهد چنانچه فردی که باید اداء سوگند نماید در خارج از کشور باشد و حسب گواهی پزشکی قادر به مسافرت نبوده و امکان حضور او در ایران فراهم نباشد اظهارنظر بفرمایید با توجه به امکانات برقراری ارتباط تصویری از طریق ویدئو کنفرانس میتوان با تشکیل جلسه دادگاه در ایران و حضور فرد در کنسولگری ایران در کشور خارجی وی را سوگند داد و این نوع سوگند عندالحاکم محسوب میگردد یا خیر؟ یا اینکه لازم است قاضی دادگاه وفق مقررات فوق در نزد وی حاضر شده و وی را سوگند دهد لازم به ذکر است دولت خارجی مورد نظر با دولت ایران موافقتنامه معاضدت قضایی نداشته و در اجرای قانون تعاون قضایی نیز امکان ارسال تقاضا برای اجرای مراسم اتیان سوگند توسط محاکم آن کشور وجود ندارد.

پاسخ اداره کل حقوقی

در فرض سوال با توجه به مفاد ماده 288قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379/ 27/01درصورت رعایت الزامات مقرر در ماده 659قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و لحاظ تبصره یک ماده 655قانون مذکور و نیز ماده 25آییننامه نحوه استفاده از سامانههای رایانهای یا مخابراتی مصوب 24/05/1395ریاست محترم قوه قضاییه ،اتیان سوگند از طریق ارتباط تصویری با دادگاه رسیدگی کننده به عنوان سوگند نزد قاضی محسوب میشود. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۸۷۳ مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد