مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۸۳۷

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به وجود سوال و ابهام همکاران محترم قضایی این استان در خصوص مجازاتهای تغییر یافته مبتنی بر قانون کاهش مجازات حبس تعزیری 1399مواردی به شرح ذیل جهت طرح و پاسخگویی به حضورتان ارسال میگردد. در خصوص جرم تخریب عمدی ماده 677از قانون مجازات اسلامی موضوع بند »ت« ماده 1قانون کاهش با توجه به اینکه تعیین نوع مجازات منوط به میزان خسارت وارده به شاکی شده است این ابهام وجود دارد که نحوه تعیین میزان خسارت در مرحله تحقیقات مقدماتی بر مبنای اظهارات شاکی است یا خیر؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ چنانچه به نظر بازپرس یا دادیار تحقیق شاکی میزان خسارت را واقعی بیان نکند آیا مقام قضایی دادسرا حق ارجاع موضوع به کارشناسی جهت تعیین میزان خسارات را دارد یا خیر؟ و بلاخره اگر پاسخ سوال دوم مثبت باشد هزینه کارشناس از کدام محل تادیه گردد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،ارزش مال مورد تخریب حسب مورد ممکن است در اجرای صدر ماده 15قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و بند »پ« ماده 68همین قانون توسط شاکی )مستندات شکوائیه( یا با توافق طرفین یا جلب نظر کارشناس یا به نحو دیگری به تشخیص مقام قضایی تعیین شود .ثانیاً ،در فرض سؤال چنانچه به تشخیص مقام قضایی انجام کارشناسی جهت تعیین میزان خسارت وارده بر مال مورد تخریب ضروری باشد برابر ماده 560قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392هزینه کارشناسی از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود؛ هر چند در این حالت ،اقدام داوطلبانه شاکی نسبت به پرداخت هزینه بلامانع است. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۸۳۷ مورخ ۱۳۹۹/۰۶/۱۹ | مرکز حقوقی راهبرد