استعلام
آیا طرح دعوای ورشکستگی شرکتهای سهامی خاص از جانب مدیرعامل یا هیأت مدیره شرکت قانونی است و یا
اینکه این دعوا از آنجاکه منجر به زوال شخصیت حقوقی شرکت میشود تصویب و واگذاری اختیار توسط مجمع
عمومی فوقالعاده است؟ توضیح آنکه برخی معتقدند با اخذ ملاک از ماده 83لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون
تجارت مصوب 1347باید مجمع عمومی فوقالعاده با ترکیب خاص این امر را تصویب کند؛ چرا که به زوال
شخصیت حقوقی منجر میشود؛ اما عدهای دیگر با خاذ ملاک از مواد 125و 143لایحه قانونی مذکور معتقدند از
وظایف هر مدیر عامل اعلام وضعیت ورشکستگی و درخواست آن است و نیازی به اذن و تصویب قانونی نیست و
ترک فعل این وظیفه موجب مسئولیت است .با اخذ ملاک از مواد 125و 143لایحه قانونی اصلاح قسمتی از
قانون تجارت مصوب 1347خواهشمند است در این خصوص اعلام نظر فرمایید.
پاسخ اداره کل حقوقی
مطابق بند الف ماده 415قانون تجارت مصوب ،1311ورشکستگی تاجر به درخواست خود تاجر نیز صادر میشود
از طرفی به موجب ماده 118لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ،1347اداره امور شرکت با
مدیران است و آنان نماینده شرکت محسوب میشوند .بنابراین در فرض سؤال درخواست ورشکستگی شرکت
سهامی خاص توسط هیأت مدیره شرکت به عمل میآید و مستلزم تصویب توسط مجمع عمومی فوقالعاده نیست؛
زیرا انحلال شرکت سهامی ناشی از ورشکستگی منوط به حکم قطعی دادگاه صالح است و این امر از بندهای 3و
4ماده 201لایحه قانونی یادشده قابل استنباط است .بدیهی است مدیرعامل نیز برابر ماده 125لایحه قانونی ،در
حدود اختیارات تفویضشده میتواند ورشکستگی شرکت سهامی را درخواست کند.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه