استعلام
تاجری بعد از چندین سال در خصوص محکومیت مالی خود دادخواست اعسار از پرداخت محکومبه مطرح میکند و
مدعی میشود حدود 6سال پیش ورشکسته شده و از آن تاریخ مشغول به تجارت نیست .دادگاه با اعسار وی
موافقت میکند؛ آیا ادعای اعسار وی با توجه به احراز عدم اشتغال وی به تجارت به جهت ورشکستگی در حال
حاضر پذیرفتنی است یا باید دادخواست ورشکستگی تقدیم کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1برابر ماده 15قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394دادخواست اعسار از تاجر پذیرفته نمیشود
و تاجر مدعی اعسار باید رسیدگی به امر ورشکستگی خود را درخواست کند؛ صرفنظر از اینکه دین یا دیونی که
متوقف از پرداخت آنها شده است ،منشأ تجاری یا غیر تجاری داشته باشد؛ زیرا مقررات و احکام ورشکستگی ناظر
بر شخص تاجر است.
-2تشخیص زوال وصف تجاری از تاجر امری موضوعی بوده و تابع عرف و مستلزم رسیدگی قضایی است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه