استعلام
در مواردیکه محکومعلیه به پرداخت دیه جنایت عمدی محکوم و دیه نیز حال شده است چنانچه محکومعلیه فوت
کند ،با عنایت به اینکه با فوت محکومعلیه دادسرا تکلیفی برای صدور قرار موقوفی اجرا ندارد آیا مورد از مصادیق
ماده 251قانون آیین دادرسی کیفری 1392میباشد؟ به بیان دیگر آیا وثایق تودیعی با تقاضای ضامن قابلیت الغا
دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با فوت متهم یا محکوم ،فلسفه صدور قرار تأمین کیفری که مطابق ماده 217قانون آیین دادرسی کیفری دسترسی به
متهم و حضور به موقع وی و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن اوست منتفی میشود .لذا مستفاد از بند »ث« ماده
235و به استناد ماده 13این قانون قرار موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای حکم صادر می شود .در مورد دیه با توجه
به اینکه مطابق ماده 452قانون مجازات اسلامی آثار و احکام مسئولیت مدنی دارد ،علیرغم فوت متهم یا محکوم،
مطابق مقررات این قانون نسبت به وصول دیه اقدام میشود) .تبصره ماده 13قانون آیین دادرسی کیفری( بنابراین
در مفروض سؤال که محکوم به پرداخت دیه جنایت عمدی فوت کرده است ،قاضی اجرای احکام کیفری ضمن رفع
اثر از قرار تأمین کیفری نسبت به وصول دیه مطابق ماده 435قانون مجازات اسلامی اقدام میکند و حکم ماده 251
قانون آیین دادرسی کیفری نیز از موضوع سؤال خارج است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه