استعلام
-1با توجه به آییننامه تعیین گروههای شغلی و ضوابط مربوط به ارتقاء گروه و تغییر مقام قضات مصوب 1393
و دستورالعمل ترفیع دارندگان پایه قضایی مصوب 1398ریاست محترم قوه قضاییه ،آیا خدمت نظام وظیفه جزء
سابقه خدمت قضایی معادل محسوب میشود و در تغییر سمت و ارتقاء پایه یا گروه شغلی و افزایش سنوات قضایی
مؤثر است؟
-2آیا قضات دادگستری میتوانند عضویت هیأت علمی اعم از تماموقت یا پارهوقت در مراکز دانشگاهی غیر
دولتی یا مؤسسات و مراکز پژوهشی خصوصی را داشته باشند؟
-3با توجه به تبصره بند »چ« ماده 2قانون استخدام کشوری و ماده 117قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب
،1386آیا آییننامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه و استعداد برتر در دستگاه اجرایی مصوب 1390هیأت
وزیران و مزایای مندرج در آن از جمله ساعت کاری شناور موضوع ماده 87قانون مدیریت خدمات کشوری
مصوب 1386شامل قضات دادگستری هم میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1اولاً ،با توجه به ماده یک آییننامه تعیین گروههای شغلی و ضوابط مربوط به ارتقای گروه و تغییر مقام قضات
مصوب 1393ریاست محترم قوه قضاییه» ،خدمت نظام وظیفه« ،سابقه خدمت قضایی محسوب نمیشود.
ثانیاً ،با توجه به بند »ب« ماده 16دستورالعمل ترفیع دارندگان پایه قضایی مصوب 1398ریاست محترم قوه
قضاییه ،سابقه خدمت نظام وظیفه در ترفیع پایه قضایی قابل احتساب است؛ لیکن در تغییر سمت قضایی و احتساب
آن به عنوان سابقه خدمت قضایی مؤثر نیست.
-2با عنایت به قسمت اخیر اصل یکصد و چهل و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصلاحی 1368و
لحاظ تبصره یک ماده واحده قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب ،1373سمتهای آموزشی در
دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و تحقیقاتی از شمول منع تصدی بیش از یک شغل مستثنی است و مستفاد از
تبصره 2ماده واحده یاد شده منظور از شغل ،وظایف مستمری است که به صورت تمام وقت انجام میشود .با توجه
به مراتب فوق ،اشتغال قاضی به عنوان عضو هیأت علمی تمام وقت دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی
نظیر دانشگاه آزاد با در نظر گرفتن اینکه در شغل اصلی که قضاوت است ،باید در ساعات اداری به صورت
موظف انجام وظیفه کند ،در صورتی که بر اساس مقررات و ضوابط مؤسسه آموزشی مربوطه امکان انجام کار
آموزشی در خارج از ساعات اداری فراهم باشد ،فاقد منع قانونی است.
-3نظر به اینکه ضوابط تعیین شده در آییننامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه و استعداد برتر در
لا مربوط به افراد شاغل در دستگاههای اجرایی اعم از
دستگاههای اجرایی مصوب 1390هیأت وزیران ،ک ً
مستخدمین دولت و مؤسسات دولتی وکارمندان قوه قضاییه است و از طرفی قضات دارای مقررات خاص
استخدامی خود هستند ،لذا امتیازات تعیینشده در آییننامه مذکور شامل قضات نمیشود .بدیهی است که مفاد بند
»ث« ماده 113قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395در
خصوص جذب استعدادهای برتر و نخبگان دانشگاهی و حوزوی در قوه قضاییه ،در محل خود قابل اجرا است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه