استعلام
با توجه به تبصره یک ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394چنانچه دادخواست اعسار خارج
از مهلت مقرر تقدیم شود و محکومله آزادی محکومعلیه را بدون اخذ تأمین نپذیرد؛ اما محکومعلیه آمادگی خود را
جهت سپردن کفیل یا وثیقه اعلام کند ،آیا دادگاه مکلف به خودداری از حبس محکومعلیه است یا اختیار دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مطابق تبصره یک ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394چنانچه محکومعلیه خارج از مهلت
سی روزه دعوای اعسار اقامه نماید ،در صورت معرفی کفیل یا وثیقه معتبر معادل محکومبه و با صدور قرار قبولی
توسط دادگاه ،حبس نخواهد شد یا اگر در حبس باشد آزاد میگردد .با عنایت به ذیل این تبصره ،نحوه صدور قرارهای
تأمینی مزبور تابع مقررات قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392است .بنابراین ،دادگاه ابتدا باید قرار تأمینی از
نوع وثیقه یا کفالت صادر و مراتب را به محکومعلیه )مدعی اعسار( جهت معرفی کفیل یا وثیقه معتبر ابلاغ کند؛
چنانچه وی وثیقه یا کفیل معتبر به تشخیص دادگاه معرفی کند ،دادگاه با صدور قرار قبولی از حبس محکومعلیه
خودداری یا در صورت حبس وی را آزاد میکند.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه