استعلام
آیا عوارض شغلی صاحبان حرف و پیشه و مشاغل خدماتی موضوع کمیسیون ماده 77قانون شهرداری مصوب
1334با اصلاحات و الحاقات بعدی فقط شامل املاک واقع در داخل شهر است یا املاک واقع در محدوده
استحفاظی شهر را هم شامل میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،محدوده و حریم شهر در مواد 1و 2قانون تعاریف محدوده و حریم شهر ،روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها
مصوب 1384تعریف شده و عنوان »محدوده استحفاظی« طبق ماده 10مذکور ملغی شده است.
ثانیاً ،پرداخت عوارض خدمات شهری منوط به ارائه خدمات شهری است؛ بنابراین در محلی که خدمات شهری
ارائه نمیشود ،دریافت عوارض این خدمات خلاف قانون است.
ثالثاً ،با عنایت به ماده 3آییننامه اجرایی نحوه وضع و وصول عوارض توسط شورای اسلامی شهر ،بخش و
شهرک موضوع قانون تشکیلات ،وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب
7/7/1378هیأت وزیران که مقرر داشته است »عوارض موضوع این آییننامه از اماکن ،واحدهای صنفی،
تولیدی ،خدماتی ،صنعتی و هرگونه منبع درآمدی دیگری قابل وصول است که محل استقرار آن ،در مورد شهرها،
محدوده قانونی شهر ،موضوع تبصره 1ماده 4قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب 1362و در
مورد بخش و روستا ،محدوده موضوع مواد 6و 13قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب 1362که
به تصویب هیأت وزیران رسیده یا برسد و در مورد شهرکهای محدودهای که به تصویب کمیسیون موضوع ماده
13آییننامه مربوط به استفاده از اراضی و احداث بنا و تأسیسات در خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها
مصوب 1355رسیده است ،باشد «.و با توجه به قسمت اخیر تبصره ماده 38قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب
1387که تصریح کرده است » ...عوارض موضوع این تبصره در داخل حریم شهرها به حساب شهرداری محل
استقرار واحد تولیدی و در خارج از حریم شهرها به حساب تمرکز وجوه موضوع تبصره 2ماده 39واریز میشود تا
بین دهیاریهای همان شهرستان توزیع گردد« ،دریافت عوارض شغلی در محدوده قانونی و داخل حریم شهرها قابل
وصول است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه