مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۷۰

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه بعد از صدور رای بدوی ،شاکی اعلام گذشت کند و پرونده به لحاظ فرجامخواهی محکوم به دیوانعالی کشور ارسال و رای عینا تایید شود ،با توجه به اینکه رسیدگی دیوانعالی کشور شکلی است آیا میتوان پرونده را در راستای ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری به دادگاه کیفری یک ارسال کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،گرچه درخواست محکومعلیه از دادگاه صادرکننده حکم قطعی مبنی بر تجدید نظر در میزان مجازات ،برابر ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392علیالاصول مستند به گذشت شاکی پس از قطعی شدن حکم است، اما در مواردیکه گذشت شاکی پیش از قطعی شدن حکم محقق شده باشد ،با توجه به فلسفه وضع ماده یادشده، دادگاه باید به درخواست محکومعلیه ترتیب اثر بدهد. ثانیاً ،نظر به اینکه دیوان عالی کشور مرجع نقض و ابرام آراء صادره از دادگاههاست و به مرجع مذکور دادگاه اطلاق نمیشود ،چنانچه رأی دادگاه بدوی در دیوان عالیکشور ابرام شود ،مرجع صالح برای اعمال ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392دادگاه صادرکننده حکم نخستین است. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۷۰ مورخ ۱۳۹۹/۰۵/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد