مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۵۷

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا طرح دعوای جدید در مرحله تجدیدنظر و دیوان عالی کشور مجاز است؟ در صورت مجاز بودن تا چه زمانی این دعوی قابل طرح است و در صورتی که دادخواست دعاوی جدید نقص داشته باشد ،رفع نقص بر عهده چه مرجعی است و در صورت عدم رفع نقص ،صدور قرار بر عهده دادگاه است یا دفتر؟ -2آیا در مرحله تجدیدنظر و فرجام میتوان دلیل جدید ارائه کرد؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ،این مراجع چه تکلیفی در قبال دلیل جدید دارند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1با توجه به صراحت ماده 362قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 ادعای جدید در مرحله تجدید نظر مسموع نیست .از آنجا که رسیدگی در دیوان عالی کشور اساساً به صورت شکلی است و نه ماهیتی ،این دیوان به ادعای ماهیتی که در مرحله نخستین مورد رسیدگی واقع نشده است ،ورود نخواهد داشت .ماده 7قانون یادشده نیز متضمن این مهم است. -2در صورتیکه دلیل جدیدی در مرحله تجدید نظر اقامه شود ،طبعاً دادگاه تجدید نظر در مقام بررسی و ارزیابی این دلیل به ماهیت امر پرداخته و بر اساس آن رأی صادر میکند؛ اما در دیوان عالی کشور که رسیدگی به صورت شکلی است و نه ماهیتی ،چنانچه دیوان دلیل ابرازی جدید را مؤثر در مقام تشخیص دهد ،در اجرای بند 5ماده 371 قانون فوقالذکر رأی فرجامخواسته را به لحاظ نقص تحقیقات ،نقض و مطابق بند »الف« ماده 401این قانون پرونده را برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده رأی نخستین ارجاع میکند. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۵۷ مورخ ۱۳۹۹/۰۵/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد