مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۳۸

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا منظور از رأی داور در مواد مربوطه به داوری مندرج در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379حکم است یا اعم از حکم و قرار است چنانچه داور قرار رد یا عدم استماع دعوی صادر کند آیا این قرار قابل اعتراض است؟ چنانچه به قرار صادره از ناحیه داور اعتراض شود و دادگاه عقیده بر نقض قرار داشته است ،آیا دادگاه میتواند قرار صادره را بدون هیچ تصمیم دیگری نقض کند و یا اینکه نقض و پرونده را اعاده کند؟ تکلیف داور در صورت نقض قرار و اعاده پرونده صادر چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،موارد مندرج در ماده 84قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379از جمله بندهای 4 ،3 ،2و 5این ماده در خصوص دعوای مطرح شده در مرجع داوری نیز قابل تصور است و به صورت مطلق نمیتوان قائل به آن شد که رأی داور الزام ًا باید در ماهیت دعوا صادر شود. ثانیاً ،رأی داور اعم از آنکه در ماهیت صادر شده باشد یا خیر ،در فرض شمول ماده 489قانون یادشده قابل ابطال است. ثالثاً ،در فرضی که رأی داور در قالب قرار باشد و دادگاه آن را ابطال کند ،موضوع تابع عمومات حاکم بر ابطال رأی داوری است و بحث اعاده پرونده به داور از سوی دادگاه منتفی است. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۳۸ مورخ ۱۳۹۹/۰۶/۰۵ | مرکز حقوقی راهبرد