مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۲۰

تاریخ نظریه:

استعلام

به موجب دادنامه شماره 86مورخ 1398/1/27هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ،مصوبه شماره /30562ت 49128/هیأت وزیران مبنی بر معافیت مسکن مهر از پرداخت مالیات ابطال شده است .در این راستا سرپرست سازمان امور مالیاتی طی بخشنامه شماره 22/98/200مورخ 1398/3/13موضوع ابطال معافیت را به واحدهای مالیاتی سراسر کشور ابلاغ کرده است .با توجه به ماده 13قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392آیا ابطال مصوبه هیأت وزیران قابل تسری به پروندههای مالیاتی با تاریخ پیش از ابطال مصوبه هم میشود؟ آیا میتوان از اشخاص حقیقی و حقوقی که از معافیت استفاده کرده و دارای حق مکتسبه شدهاند ،مابه التفاوت مالیات را اخذ کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مطابق ماده 13قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب » ،1392اثر ابطال مصوبات از زمان صدور رأی هیات عمومی است ،مگر در مورد مصوبات خلاف شرع یا در مواردی که به منظور جلوگیری از تضییع حقوق اشخاص هیأت مذکور اثر آن را به زمان تصویب مصوبه مترتب نماید« .نظر به اینکه دادنامه شماره 86مورخ 27/1/1398هیأت عمومی دیوان عدالت اداری دایر بر ابطال بند 2مصوبه شماره /30652ت 49128مورخ 15/2/1392هیأت وزیران موضوع معافیت مسکن مهر از پرداخت هرگونه مالیات دیگری جز مالیات بر ارزش افزوده ،به جهت خلاف قانون بودن این مصوبه بوده و حکایتی از عطف بماسبق شدن ندارد؛ اثر ابطال نسبت به بعد از تاریخ دادنامه است؛ بنابراین تمامی مؤدیانی که پیش از تاریخ صدور رأی فوقالذکر از معافیت مالیاتی مصوبه یادشده برخوردار شدهاند ،تکلیفی به پرداخت مابهالتفاوت مالیات مربوطه نخواهند داشت و سازمان مالیاتی مجاز به مطالبه مابهالتفاوت مزبور نیست. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۶۲۰ مورخ ۱۳۹۹/۰۵/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد