استعلام
با توجه به ماده 135و 140از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی
اولا ،:چنانچه دعوای اصلی در مرحله بدوی باشد ،اما دعوای جلب ثالث خارج از مهلت مقرر سه روزه مطرح شود،
آیا دادگاه باید در اجرای ماده 89قانون فوق ناظر به بند 11ماده 84این قانون قرار رد دعوی و یا رد دادخواست
جلب ثالث را به اعتبار خارج از مهلت بودن آن صادر کند یا آنکه به دعوای جلب ثالث مذکور که خارج از مهلت
مقرر مطرح شده است ،باید به صورت جداگانه رسیدگی کند؟
ثانیاً ،در فرضی که قائل به صدور قرار رد دادخواست یا رد دعوای جلب ثالث به اعتبار طرح آن خارج از مهلت
قانونی باشیم ،آیا باز هم قرار مذکور در اجرای ماده 140این قانون به همراه حکم راجع به اصل دعوا قابل
تجدیدنظرخواهی میباشد؟
ثالثاً ،چنانچه در خصوص خواسته اصلی حکم صادر و نسبت به آن تجدیدنظرخواهی گشود و پیش از ارسال پرونده
به مرجع تجدیدنظر ،تجدیدنظرخواه دادخواست جلب ثالث را مطرح کند ،آیا دادگاه بدوی با این استناد که دعوای
جلب ثالث خارج از مهلت مقرر مطرح شده است ،حق صدور قرار رد دادخواست جلب ثالث را دارد؟ یا آنکه اساس ًا
رسیدگی به دعوای جلب ثالث خارج از صلاحیت دادگاه بدوی است؟
رابعاً ،چنانچه در فرض سؤال دادخواست تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت مقرر 20روزه مطرح شود و پیش از آنکه
دادگاه بدوی در اجرای تبصره 2ماده 332قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب
1379قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی را صادر کند ،تجدیدنظرخواه دادخواست جلب ثالث را نیز مطرح کند،
آیا دادگاه بدوی به صورت همزمان حق دارد نسبت به هر دو دادخواست به لحاظ خارج از مهلت مقرر بودن قرار رد
دادخواست صادر کند یا آنکه به اعتبار تقدیم دادخواست تجدیدنظرخواهی ولو خارج از مهلت رسیدگی به دعوای
جلب ثالث با دادگاه تجدیدنظر است؛ به عبارت دیگر مقصود از عبارت دعوی در مرحله تجدیدنظر باشد ،مذکور در
ماده 135قانون یادشده چیست؟ آیا صرف دادخواست تجدیدنظرخواهی ولو به صورت ناقص و خارج از مهلت بودن
را شامل میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
رییس محترم دادگستری شهرستان فلاورجان
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9016/17/38001مورخ 1399/01/26به شماره ثبت وارده 61مورخ
،1399/01/31نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
اولاً و ثالثاً ،با توجه به صراحت ماده 135قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب
1379در صورت عدم اظهار جهات و دلایل تا پایان جلسه اول دادرسی و تقدیم دادخواست جلب ثالث ظرف سه
روز پس از آن ،دادگاه نمیتواند دادخواست تقدیم شده را به عنوان دادخواست جلب ثالث بپذیرد؛ بلکه با فرض
رعایت شرایط قانونی باید به عنوان دعوای مستقل به آن رسیدگی کند.
در فرضی که دادخواست جلب ثالث پس از صدور رأی بدوی و پیش از قطعیت آن تقدیم شده است ،به نظر میرسد
چنانچه در مهلت تجدیدنظرخواهی دادخواست تجدیدنظر تقدیم شود ،با عنایت به ذیل ماده 135یادشده باید به
دادخواست جلب ثالث نیز در دادگاه تجدیدنظر رسیدگی شود؛ اما اگر در مهلت مزبور دادخواست تجدیدنظر تقدیم
نشود ،برابر ذیل پاسخ فوق مستقلاً در دادگاه صالح بدوی به آن رسیدگی شود.
ثانیاً ،با توجه به پاسخ بند اولاً ،منتفی است.
رابعاً ،با توجه به پاسخ ارائه شده در بند اولاً منتفی است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه