استعلام
با توجه به ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379یکی از شرایط
پرداخت خسارت تأخیر تأدیه تمکن مدیون است حال چنانچه شخصی به پرداخت وجه با خسارت تأخیر تأدیه در حق
شخص دیگر محکوم شود و محکومعلیه پس از قطعیت حکم دادخواست صدور حکم اعسار و تقسیط محکومبه را
ارائه دهد و متعاقب آن حکم به اعسار و تقسیط محکوم به صادر شود ،آیا با توجه به اینکه معسر بودن محکومعلیه
ثابت شده است همچنان باید خسارت تأخیر تأدیه را پرداخت کند؟ چنانچه محکومعلیه معسر نباید خسارت تاخیر
تادیه پرداخت کند ،عدم پرداخت خسارت مذکور از چه زمانی است؟ از زمان صدور و قطعیت حکم اعسار؟ یا آنکه
اعسار کاشف از این است که او از زمان پرداخت محکومبه و تاریخ سررسید در چک و زمان مطالبه در وجه نقد
تمکن نداشته است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
خسارت تأخیر تأدیه وجه چک ،مشمول قانون خاص است و قیود ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی
و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379را ندارد .بنابراین ،به صرف صدور حکم اعسار یا تقسیط ،محکومعلیه از
پرداخت خسارت تأخیر تأدیه معاف نمیشود و در موارد تقسیط ،تا زمان پرداخت هر قسط خسارت تأخیر آن قسط
نیز محاسبه میشود؛ اما در موارد مشمول ماده 522یادشده خسارت تأخیر فقط تا زمان صدور حکم اولیه مبنی بر
اعسار محاسبه میشود و پس از صدور حکم اعسار یا تقسیط ،محاسبه خسارت تأخیر تأدیه متوقف میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه