مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۵۷۰

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه حکم ورشکستگی نسبت به طلبکار تاجر مطابق ماده 303قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379مصداق حکم غیابی باشد و حکم به صورت قانونی از طریق الصاق در محل اقامتگاه به طلبکار تاجر ابلاغ شده باشد ،مطابق ماده 305قانون یادشده و مواد 536و 537و 539قانون تجارت و رای وحدت رویه شماره 789مورخ 1399/4/3هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،آیا نسبت به حکم ورشکستگی فوق: 1و -2حق اعتراض ظرف مدت ده روز از تاریخ الصاق حکم در محل اقامتگاه وی دارد؟ یا حق اعتراض ظرف یک ماه از تاریخ اعلام حکم آگهی حکم در روزنامه دارد؟ -3در صورتی که ظرف یک ماه از تاریخ اعلام حکم آگهی در روزنامه اعتراض نکندآیا ظرف چهل روز از تاریخ اعلان حکم آگهی حکم در روزنامه حق تجدیدنظرخواهی دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2برابر مقررات کنونی لازم نیست هیچیک از طلبکاران طرف دعوای ورشکستگی قرار گیرند .بنابراین در فرض سؤال ،طلبکاری که طرف دعوا قرار گرفته است ،خوانده در معنای خاص کلمه نمیباشد و لذا با عنایت به رأی وحدت رویه شماره 789مورخ 3/4/1399هیأت عمومی دیوان عالی کشور و ماده 537قانون تجارت مصوب ،1311طلبکار حق اعتراض ظرف مدت یک ماه از تاریخ اعلان )آگهی( حکم ورشکستگی را دارد. -3هر چند ماده 539قانون تجارت مصوب 1311مقرر میدارد »مهلت استیناف از حکم ورشکستگی ده روز از تاریخ ابلاغ است«؛ اما حکم یادشده در زمان خود استثنایی نبوده و منطبق بر مقررات عمومی راجع به دادرسیهای مدنی بوده است؛ به نحوی که ماده 482قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1318نیز در بند یک همین مهلت )ده روز( را برای اشخاص مقیم ایران لحاظ کرده است .بنا به مراتب در حال حاضر طلبکار و تاجری که در دادرسی حضور داشته است ،ظرف مهلتهای مقرر در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ) 1379حسب مورد بیست روز یا دو ماه( حق تجدیدنظرخواهی دارد .ماده 337قانون اخیرالذکر 1379مؤید این برداشت است. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۵۷۰ مورخ ۱۳۹۹/۰۶/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد