استعلام
با عنایت به مواد 2و 17قانون نظام صنفی کشور آرماتور بند یا اسکلت بند ساختمان که به صورت پیمانکاری
اسکلت بتنی ساختمان را اجرا مینماید فرد صنفی محسوب می گردد یا خیر؟ چنانچه کارگر وی در نتیجه عدم رعایت
ضوابط ایمنی حین کار آسیب ببیند آیا کارگر ساختمان مشمول قانون کار محسوب میگردد یا کارگر فرد مشمول
قانون نظام صنفی میباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
الف -با توجه به تعریف »فرد صنفی« در ماده 3قانون نظام صنفی مصوب 1382با اصلاحات و الحاقات بعدی،
پیمانکار موضوع استعلام در صورت وجود شرایط مقرر در این ماده ،از مصادیق تعریف مذکور تلقی میشود؛ در هر
صورت تعیین مصداق با مرجع قانونی ذیربط است.
ب -چنانچه در فرض استعلام ،پیمانکار مطابق تعریف مذکور در ماده 2قانون کار مصوب ،1369کارفرما محسوب
شود ،تطبیق عنوان »فرد صنفی« موضوع ماده 2قانون نظام صنفی مصوب 1382با اصلاحات و الحاقات بعدی وی
را از شمول قانون کار خارج نمیکند ،زیرا با توجه به مواد 1و 85قانون کار مصوب ،1369رعایت دستورالعملهای
ایمنی مصوب شورای عالی حفاظت فنی برای کلیه کارگاهها ،کارفرمایان ،کارگاهها و کارآموزان الزامی است و لذا
مشمول قانون نظام صنفی در صورتی که مشمول قانون کار )به عنوان کارفرما( نیز باشد ،ملزم به رعایت موازین
ایمنی یادشده است و ماده 17قانون نظام صنفی نیز افراد صنفی را مکلف به اجرای قوانین و مقررات جاری کشور
)از جمله مقررات حفاظت فنی( دانسته است؛ بنابراین در فرض سؤال کارگر آسیبدیده با لحاظ مواد 2و 188قانون
کار مصوب 1369مشمول حمایتهای مقرر در این قانون است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه