مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۵

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه پیش از تصویب و لازمالاجرا شدن تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها کاربری پلاکها در کمیسیون ماده 5موضوع قانون شورای عالی شهرسازی و معماری تعیین شده و طبق مصوبه کمیسیون ماده 5کاربری از کشاورزی به سایر کاربریها تغییر یافته و حتی شهرداری هم سهم خود را دریافت و ارایه خدمات مینماید .با این وصف در برخی موارد اداره جهاد کشاورزی علیه مالکان اینگونه پلاکها تحت عنوان تغییر غیرمجاز کاربری مبادرت به شکایت کیفری مینماید .سؤال اینجاست که آیا در اینگونه پلاکها که قبل از تصویب تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی ...کمیسیون ماده 5تعیین کاربری نموده و سهم شهرداری را هم اخذ شده با لحاظ عطف به ما سبق نشدن قوانین و همچنین حقوق مکتسبه مالکان ناشی از مصوبه کمیسیون ماده پنج نیازی به طرح مجدد موضوع در کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی وجود دارد یا خیر؟ به بیان دیگر آیا میتوان به مالکانی که با اتکاء به مصوبه کمیسیون ماده 5و داشتن پروانه ساخت از سوی شهرداری مبادرت به ساخت و ساز کردهاند بزه تغییر کاربری را نسبت داده تفهیم اتهام نمود یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

در فرض استعلام که پیش از لازمالاجرا شدن تبصره یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 31/3/1374و اصلاحی ،1/8/1385کاربری ملک با رعایت موازین قانونی از کشاورزی به سایر کاربریها تغییر یافته و در آن بنا احداث شده است ،با لحاظ اصل قانونی بودن جرم و مجازات مذکور در ماده 2قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و خروج موضوع از موارد مذکور در ماده 11این قانون ،رفتار ارتکابی جرم نبوده و مرتکب قابل تعقیب کیفری نیست. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۵ مورخ ۱۳۹۹/۰۳/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد