استعلام
خواهان با تقدیم دادخواستی به طرفیت یکی از ارگانهای دولتی قیمت روز ملک خود را مطالبه کرده است .دادگاه
بدوی با ارجاع موضوع به هیأت سه نفره کارشناسان رسمی برآورد قیمت روز ملک را خواستار میشود.
کارشناسان مذکور نظریه خود را اعلام و در نهایت دادگاه بدوی مطابق نظریه هیأت کارشناسان مبادرت به صدور
حکم به محکومیت خوانده به پرداخت قیمت روز ملک مینماید .پس از تجدید نظرخواهی محکومعلیه ،دادگاه
تجدیدنظر مبادرت به تشکیل جلسه رسیدگی نموده و ذینفع خواهان بدوی با توجه به تغییر فاحش قیمتها و
انقضای بیش از شش ماه از اعلام نظر کارشناسان رسمی به استناد تبصره ماده 19قانون کانون کارشناسان رسمی
دادگستری مصوب ،1381نظریه کارشناسی را فاقد اعتبار قانونی دانسته و از دادگاه تجدیدنظر تقاضای اخذ نظریه
جدید از هیأت سه نفره کارشناسی را نموده است.
سؤال:
آیا دادگاه تجدیدنظر به رغم عدم تجدیدنظرخواهی خواهان بدوی باید با توجه به تغییر فاحش قیمت و انقضای بیش
از شش ماه از اعلام نظر هیأت کارشناسان رسمی دادگستری به استناد تبصره ماده 19قانون کانون کارشناسان
رسمی دادگستری مصوب 1381از هیأت سه نفره کارشناسان نظریه جدید قیمت روز ملک را اخذ و بر این اساس
مبادرت به صدور رأی میکند یا اینکه همان نظریه اولیه کارشناسی را مبنای رأی قرار دهد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مقررات تبصره ذیل ماده 19قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری مصوب ،1381همانگونه که در متن آن
آمده است ،در مواردی قابل اعمال است که انجام معامله مستلزم تعیین قیمت عادلانه روز از طرف کارشناس
رسمی دادگستری است و نه در همه مواردی که کارشناسان اظهارنظر میکنند .بنابراین در فرض سؤال که قیمت
عادله روز ،تعیین و حکم بدوی به پرداخت آن صادر شده و خوانده بدوی تجدید نظرخواهی کرده است ،دادگاه
تجدیدنظر برای ارجاع موضوع به کارشناس در اجرای تبصره ذیل ماده 19قانون کانون کارشناسان دادگستری
تکلیفی ندارد.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه