مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۴۴۵

تاریخ نظریه:

استعلام

احتراما در صورتی که ملکی دارای حق عین بوده و سپس تقاضای ثبت ملک گردد و مالک بدون رعایت حق عینی نسبت به ملک اقدام نماید آیا امکان اصلاح سند میسر است یا خیر؟ مرجع رسیدگی به این موضوع آیا دادگستری است یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

چنانچه منظور از حقوق عینی حقوق ارتفاقی یا انتفاعی باشد .درصورتی که درآگهی تحدید حدود رعایت مقررات قانونی از جمله مقررات ماده 14قانون شده باشد براساس ماده 20این قانون بعد از انقضای مهلت یک ماهه چنانچه اعتراض نشده واگر اعتراض شده ظرف یک ماه از تاریخ اعتراض دادخواست لازم به دادگاه عمومی حقوقی داده نشده باشد مورد مشمول مواد 24و 22قانون ثبت بوده و اصلاح سند منتفی است اما اگر منظور استعلام کننده محترم از حقوق عینی مجرای آب یا چاه قنات اعم از دایر یا بایر باشد به این حقوق به هیچ عنوان و به هیچ صورت خللی وارد نشده و ثبت ملک تاثیری در حقوق مزبور نخواهد داشت. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۴۴۵ مورخ ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ | مرکز حقوقی راهبرد