مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۴۳۵

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیادرج تاریخ مقدم بر انجام معامله توسط طرفین عقد ،جعل سند عادی محسوب میشود؟ -2در صورت ورود ضرر به شخص ثالث با درج تاریخ مقدم بر وقوع عقد و تنظیم قرارداد صوری آیا موضوع جعل میباشد؟ و شاکی چه شخصی محسوب میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،مطابق ماده 1305قانون مدنی در اسناد عادی ،تاریخ فقط درباره اشخاصی که در تنظیم آنها شرکت داشتهاند ،معتبر است؛ به عبارت دیگر تاریخ مندرج در اسناد عادی نسبت به اشخاص ثالث معتبر نیست .بنابراین چنانچه خریدار و فروشنده با توافق ،تاریخ نظیم بیعنامه را مقدم بر تاریخ واقعی قید کنند ،صرف این امر ،جرم جعل نیست لکن اگر چنین نوشتههایی به قصد استناد در دعوا علیه شخص ثالثی تنظیم شود ،حسب مورد میتواند مصداق جرایم تبانی برای بردن مال غیر ،جعل ،کلاهبرداری و ...باشد. ثانیاً ،در فرض سؤال ،صرفاً شخص یا اشخاصی میتوانند شاکی باشند که از وقوع جرم متضرر شدهاند. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۴۳۵ مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۵ | مرکز حقوقی راهبرد