استعلام
در پروندهای پس از قطعیت رأی و در حین اجرا محکومعلیه مدعی میشود اظهارنظر کارشناس رسمی دادگستری
اشتباه ناشی از سهو قلم داشته است و تقاضای اصلاح رأی قطعی را مینماید با این توضیح که کارشناس نیز در
اظهارنظری پس از قطعیت رأی به این اشتباه اذعان داشته و آن را به دادگاه اعلام میدارد علت این اشتباه را نیز
اضافه شدن یک صفر به مبلغ ارزیابی صورت گرفته و غلط تایپی عنوان میدارد؛ صحت و سقم این ادعا و اعلام
کارشناس مورد یقین نیست.
-1آیا حکم صادره اساساً قابل اصلاح و تصحیح است؟ به عبارت دیگر آیا فرض سؤال از مصادیق ماده 309قانون
آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379است؟
-2در صورت مثبت بودن پاسخ ،چگونگی آن را با توجه به قاعده فراغ دادرس مشخص فرمایید؛ به عبارت دیگر آیا
نیازمند رسیدگی و ورود در ماهیت این مهم است؟ چگونه؟ آیا نباید این اظهار اصلاحی کارشناس به خواهان محکومله
اخطار شود و در صورت اعتراض ،مراتب به هیات کارشناسان رسمی دادگستری ارجاع شود؟ در صورت مثبت بودن
پاسخ با توجه به قاعده فراغ دادرس چگونه باید عمل شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
رییس محترم شعبه نهم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان اصفهان
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9016/259/721مورخ 1399/3/29به شماره ثبت وارده 416مورخ
،1399/4/8نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
1و -2صدور رأی تصحیحی موضوع ماده 309قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی
مصوب 1379ناظر بر سهو قلم و انشاء ناشی از اشتباه در تحریر است و در فرض سؤال که نظریه کارشناسی به
طرفین ابلاغ شده و دادگاه نیز مطابق با مبلغ مندرج در نظریه مبادرت به صدور رأی نموده است ،از موارد صدور
رأی تصحیحی نیست.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه