استعلام
نظر به اینکه حسب ماده 31قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی 1389رسیدگی به اعتراض به تصمیمات سازمان
راهداری و شهرداریها یا کمیسیون قید شده بر عهده قاضی موضوع ماده 5این قانون است:
-1آیا اعتراض باید وفق ماده 5قانون مذکور به واحد اجراییات تحویل داده شود و وفق دستورالعمل ماده 5به آن
رسیدگی شود؟
-2آیا اعتراض باید مستقیماً به قاضی موضوع ماده 5قانون یادشده تحویل داده و رسیدگی و به مراجع قید شده
اعلام شود؟
-3آیا اعتراض باید در دادگاه و شعبه تحت تصدی قاضی موضوع ماده 5قانون تحویل و رسیدگی و دادنامه شود؟
-4آیا فقط تصمیمات کمیسیون موضوع ماده 31قانون قابل اعتراض و رسیدگی توسط قاضی موضوع ماده 5است
یا تصمیمات سازمان راهداری و شهرداریها نیز قابل اعتراض است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
معاون محترم منابع انسانی دادگستری کل استان یزد
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به نامه شماره 9030/1065/500مورخ 1399/04/01به شماره ثبت وارده 383مورخ
1399/04/02در رابطه با استعلام رییس محترم شعبه دوازدهم دادگاه تجدید نظر آن استان ،نظریه مشورتی
کمیسیون قوانین عمومی و بینالملل این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
2 ،1و -3هر چند رسیدگی به اعتراض نسبت به تصمیمات موضوع تبصره یک ماده 31قانون رسیدگی به تخلفات
رانندگی مصوب 1389توسط قاضی مذکور در ماده 5این قانون به عمل میآید؛ اما در قانون و دستورالعمل نحوه
تشکیل و فعالیت واحدهای رسیدگی به موضوع ماده 5قانون یادشده مرجع مشخصی برای دریافت این اعتراض ذکر
نشده است و معترض به هر کیفیت که امکان ارسال آن را برای قاضی مربوط داشته باشد میتواند اقدام کند و
تکلیفی ندارد تا اعتراض خود را منحصراً از طریق اداره اجراییات تقدیم کند .بدیهی است تقدیم اعتراض باید بهگونهای
باشد که امکان ثبت آن و اخذ رسید در این خصوص میسر باشد و قاضی مربوط متعاقب رسیدگی باید رأی صادر
کند و تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی از جمله تبدیل رأی به دادنامه ضروری به نظر نمیرسد؛ اما در هر صورت
رأی صادره باید به معترض ابلاغ شود.
-4نظریه اکثریت :تبصره یک ماده 31قانون فوقالاشعار ناظر بر تصمیمات کمیسیون مندرج در این تبصره است و
نه هر تصمیمی که از سوی سازمان راهداری و یا شهرداری اتخاذ میشود و تصمیمات متخذه از ناحیه هر کدام از
دستگاههای مذکور که در قالب کمیسیون مقرر در این تبصره نباشد در مرجع ذیربط )دیوان عدالت اداری( قابلیت
اعتراض خواهد داشت.
نظریه اقلیت :با توجه به قسمت اخیر تبصره یک ماده 31قانون مذکور و مقررات مندرج در تبصره یک ماده 13و
تبصره یک ماده 21آییننامه اجرایی تبصره یک ماده 31و ماده 32قانون یادشده مصوب 1391اعتراض شامل همه
تصمیمات است؛ اعم از اینکه از جانب سازمان حمل و نقل ،شهرداری و یا کمیسیون اتخاذ شده باشد.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه