مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۶۴

تاریخ نظریه:

استعلام

مستدعی است دستور فرمایید پیرامون سوالات ذیل نسبت به ارائه نظریه حقوقی آن مرجع اقدام فرمایند. -1چنانچه پدر و مادر طفل جدا از یکدیگر زندگی کنند و فرزند مشترک پسر 3سال سن داشته باشد و نزد مادرش زندگی کند با توجه به اینکه حضانت طفل تا سن 7سالگی با مادر میباشد و طفل نیز نزد مادرش زندگی میکند آیا دعوی مادر به طرفیت پدر به خواسته صدور حکم حضانت نسبت به فرزند مشترک قابلیت استماع دارد یا خیر؟ -2اگر نشانی خوانده در ثبت ثنا شهرستان آزاد شهر لیکن اقامتگاه واقعی خوانده شهرستان گنبد کاووس باشد در واقع خوانده پس از نقل مکان از آزادشهر به گنبد نشانی خود را در سامانه ثنا تغییر نداده باشد آیا ملاک صلاحیت نشانی ثبت ثنا میباشد یا اقامتگاه واقعی خوانده لطفا در این خصوص ارشاد فرمایید.

پاسخ اداره کل حقوقی

رئیس محترم دادگستری شهرستان آزادشهر با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9021/309/38000مورخ 1399/03/26به شماره ثبت وارده 364مورخ ،1399/03/27نظریه مشورتی کمیسیون خانواده و امور حسبی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: -1ماده 1169قانون مدنی که مقرر میدارد »برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند ،مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است« در مقام بیان حق تقدم هر کدام از والدین نسبت به حضانت است ،بنابراین و با توجه به ماده 1168قانون یادشده که مقرر میدارد »نگهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است« در فرض سؤال که پدر و مادر طفل سه ساله جدا از هم زندگی میکنند ،دعوای مادر به طرفیت پدر طفل مبنی بر اعمال اولویت و تعیین انحصاری وی برای انجام حضانت تا سن هفت سالگی کودک قانون ًا قابلیت استماع دارد. -2برابر ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی مصوب 1379دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد؛ بنابراین در فرض سؤال چنانچه برای دادگاه محرز شود که خوانده در محلی غیر از نشانی اعلام شده در سامانه ثنا مقیم است ،محل اقامتگاه خوانده ملاک صلاحیت دادگاه خواهد بود. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۶۴ مورخ ۱۳۹۹/۰۴/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد