مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۵۷

تاریخ نظریه:

استعلام

در پروندهای حکم بر محکومیت زوج به تحویل فرزند شیرخوار در سه روز از ایام هفته به مادر جهت ملاقات صادر شده است؛ لیکن زوج از تحویل فرزند استنکاف میورزد با توجه به اینکه در مفاد رأی قید شده است در صورت امتناع پدر از تحویل فرزند وی مشمول مقررات جلوگیری از ملاقات فرزند خواهد بود آیا امکان بازداشت محکومعلیه تا تحویل فرزند و اجرای حکم وجود دارد ؟

پاسخ اداره کل حقوقی

قاضی محترم اجرای احکام مدنی دادگستری شهرستان دشتی با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9034/8450/1مورخ 1399/03/24به شماره ثبت وارده 357مورخ ،1399/03/25نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: در فرضی که طی حکمی ،حضانت طفل به احدی از والدین سپرده شده و برای والد دیگر ،حق ملاقات تعیین شده است؛ اما فردی که عهدهدار حضانت است از اجرای حکم ملاقات استنکاف میورزد ،بازداشت موضوع ماده 40قانون حمایت خانواده مصوب 1391در این خصوص قابلیت اعمال ندارد؛ زیرا این ماده ناظر به ضمانت اجرای »حکم حضانت« است؛ اما مجازات چنین فردی در راستای اعمال ماده 54قانون مذکور در صورت شکایت ذینفع وفق مقررات آیین دادرسی کیفری بلامانع است .ضمن ًا قید عبارت »در صورت امتناع پدر از تحویل فرزند ،مشمول مقررات جلوگیری از ملاقات فرزند خواهد بود« در حکم مربوط به ملاقات ضرورت ندارد. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۵۷ مورخ ۱۳۹۹/۰۴/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد