مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۳۱

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا دعوای اقلیت سهامداران دائر بر مطالبه سود بیشتر از مصوب )ده درصد( موضوع ماده 95لایحه قانون تجارت مسموع است؟ -2آیا تقسیم سود به صورت علیالحساب توسط هیات مدیره قانونی است؟ -3در دعوای آیا مذکور دادگاه میتواند کنترل قضایی کند که ترازنامه درست است یا خیر یا اینکه به صرف ترازنامه مثبت مصوبه مجمع برای تقسیم سود قابل تقسیم به میزان ده درصد یا بیشتر الزامآور است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

معاون محترم منابع انسانی دادگستری کل استان یزد با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9030/879/500مورخ 1399/3/17به شماره ثبت وارده 331مورخ ،1399/3/18نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: -1از آنجا که تقسیم سود سهام بین صاحبان سهام وفق ماده 90لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347مستلزم تصویب مجمع عمومی عادی است ،ابتدا باید مجمع عمومی به منظور تصویب ترازنامه و تقسیم سود تشکیل شود .مواد 89و 95لایحه قانونی یادشده سازکار تشکیل مجمع عمومی عادی را مشخص کرده است و در فرض سؤال ،چنانچه سهامدار شرایط مقرر در ماده 95یادشده را داشته باشد ،میتواند مجمع عمومی عادی را به منظور تصویب ترازنامه و تقسیم سود دعوت کند .بنابراین دادگاه نمیتواند پیش از طی تشریفات قانونی، سود سهام را تعیین کند و دعوای مطالبه سود مازاد بدون رعایت مقررات فوق قابل پذیرش نیست .شایسته ذکر است در صورتی که به هر علت مجمع عمومی تشکیل نشود ،سهامدار میتواند به موجب بند 2ماده 201لایحه قانونی یادشده جهت انحلال شرکت به دادگاه مراجعه کند. -2با توجه به مراتب فوق ،پاسخ به این سؤال منتفی است و هیأت مدیره اختیار تقسیم سود به صورت علیالحساب را ندارد. -3با توجه به مراتب فوق ،پاسخ به این سؤال منتفی است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۳۱ مورخ ۱۳۹۹/۰۴/۰۳ | مرکز حقوقی راهبرد