استعلام
شخصی یک قطعه زمین مزروعی را در زمان حیات خویش با قرارداد عادی خریداری کرده است .چند سال بعد از
فوت وی برخی ورثه مطلع شدهاند که سند رسمی مالکیت این ملک از طریق هیأت موضوع ماده 147قانون ثبت
اسناد و املاک به نام اشخاص ثالثی صادر شده و چون ورثه سهم خود از ملک را انتقال نداده بودند ،در خصوص
سند مالکیت صادره اقامه دعوا کرده و دادگاه حکم بر ابطال سند مالکیت به نسبت سهم آنها صادر کرده است .با
توجه به مراتب وراثی که حکم به نفع آنها صادر شده است از چه طریقی باید درخواست انتقال سند رسمی به نام
خود بنمایند؟ از طریق اقامه دعوا در محاکم حقوقی یا ارائه درخواست به هیأت موضوع قانون تعیین تکلیف وضعیت
ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390؟
پاسخ اداره کل حقوقی
رئیس محترم کانون وکلای دادگستری استان همدان
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 99/180مورخ 1399/02/24به شماره ثبت وارده 314مورخ ،1399/03/11
نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
مستفاد از ماده 2قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379که به تعابیری چون
»دعوا« و »رسیدگی به آن برابر قانون« اشاره دارد و دعوا نیز دارای تعریف و ارکان خاص خود است )طرح ادعایی
که مورد انکار طرف مقابل قرار گیرد( ،به نظر میرسد که دادگاه صرفاً وظیفه رسیدگی به دعاوی )امور ترافعی مانند
اختلاف در اساس مالکیت( را بر عهده دارد و مطابق مقررات مواد 9به بعد قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب
1310با اصلاحات و الحاقات بعدی ،چگونگی درخواست و صدور سند مالکیت از شؤون و تکالیف واحد ثبتی محل
وقوع ملک است و نه دادگاه .ضمناً از آنجا که در سؤال و فرض مطروح درباره اعتراض به ثبت و صدور سند
مالکیت از طریق مقررات ماده 147اصلاحی قانون ثبت اسناد و املاک ،دادگاه حکم بر ابطال سند صادر و فارغ از
رسیدگی است ،موضوع از شمول مقررات مواد 17تا 19این قانون نیز خارج است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه