مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۰۷

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا قضاتی که به هر دلیلی به موجب رأی صادره از سوی دادگاه عالی رسیدگیکننده به صلاحیت قضات ضمن سلب صلاحیت قضایی حسب مورد بازنشسته یا بازخرید میشوند ،میتوانند توسط دادگاههای یا اشخاص به عنوان داور تعیین شوند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

معاون قضایی محترم رییس کل دادگاههای عمومی و انقلاب اصفهان با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9016/172/721مورخ 1399/3/10به شماره ثبت وارده 307مورخ ،1399/3/10نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: بر اساس ماده 26قانون مجازات اسلامی مصوب » 1392انتخاب شدن به سمت داوری« در زمره حقوق اجتماعی است و محرومیت افراد از حقوق اجتماعی مجازات تبعی است که تنها در موارد مصرح قانونی قابل اعمال است. بنابراین با عنایت به مواد 466و 469قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 سلب صلاحیت قضایی از طریق بازنشسته یا بازخرید کردن قاضی موضوع بندهای 2و 3ماده 46قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390قانوناً موجب ممنوعیت انتخاب وی به عنوان داور نیست؛ مگر در موارد مشمول ماده 25قانون مجازات اسلامی مصوب 1392که عنوان مجازات تبعی داشته باشد. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۳۰۷ مورخ ۱۳۹۹/۰۴/۰۲ | مرکز حقوقی راهبرد