استعلام
چنانچه وثیقهگذار یا کفیل با موجب سند رسمی یا طی لایحهای ملتزم شود که تا مدت معینی از استرداد ضمانت )رفع
مسؤولیت( نسبت به شخصی که از وی کفالت کرده یا وثیقه سپرده است خودداری کند یا رفع مسؤولیت خود را تا
مدت معینی ساقط کند )شرط نتیجه( ،اگر پیش از انقضای مدت ،وثیقهگذار یا کفیل درخواست رفع مسؤولیت کند
آیا مقام قضایی میتواند از پذیرش آن خودداری کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مطابق ماده 228قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392کفیل یا وثیقهگذار در هر مرحله از تحقیقات و دادرسی
با معرفی و تحویل متهم میتواند حسب مورد رفع مسؤولیت یا آزادی وثیقه خود را از مرجعی که پرونده در آنجا
مطرح است درخواست کند .این مرجع مکلف است بلافاصله مراتب رفع مسؤولیت یا آزادی وثیقه را فراهم کند .بر
این اساس اخذ تعهد از کفیل یا وثیقهگذار یا هرگونه توافقی که متضمن ایجاد مسؤولیت بر خلاف حکم آمره این ماده
باشد ،منشأ اثر نیست.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه