استعلام
در ماده 649قانون مجازات اسلامی کتاب پنجم تعزیرات مصوب 1375برای هر کسی که در دعوای حقوقی و
جزایی قسم متوجه او شده و سوگند دروغ یاد نماید مجازات شش ماه تا دو سال حبس تعزیری تعیین شده است .حال
اگر کسی در دادگاه شهادت دروغ دهد و این موضوع به اثبات برسد ،به تبع آن سوگند دروغ هم یاد نموده است .آیا
این شخص مشمول ماده 649و تعدد معنوی جرم نیز میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مجازات مقرر در ماده 649قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375صرفاً ناظر به اصحاب دعوای حقوقی
یا جزایی است که »قسم متوجه آنان شده و سوگند دروغ یاد نمایند« و به اشخاص دیگر که در دادگاه نزد مقامات
رسمی شهادت دروغ بدهند تسری ندارد؛ زیرا شهادت »اخبار شخصی غیر از طرفین دعوی« است و مجازات شهادت
کذب در دادگاه نیز اعم از اینکه »ادای گواهی« با سوگند یا بدون سوگند باشد ،همان است که در ماده 650قانون
مذکور آمده است .بنابراین در فرض سؤال ،موضوع تعدد منتفی است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه