مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۲۸۴

تاریخ نظریه:

استعلام

به موجب ماده 6حمایت از خانواده مصوب 1391مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت بر عهده دارد حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد و به موجب ماده 12قانون مذکور در دعاوی خانوادگی مربوط به زوجین زوجه میتواند در دادگاه محل اقامت خود اقامع دعوی کند، چنانچه مادر صرفاً از باب حضانت طفل دادخواست مطالبه نفقه فرزند صغیر خود را ارائه کند آیا دادگاه محل اقامت مادر صالح به رسیدگی میباشد یا به استناد ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379دادگاه محل اقامت پدر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

امتیاز قانونی مذکور در ماده 12قانون حمایت خانواده مصوب 1391مبنی بر اجازه طرح دعوا توسط زوجه در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین در دادگاه محل سکونت زوجه )به جز مطالبه مهریه غیرمنقول( ،استثنایی بر اصل طرح دعوا در محل اقامت خوانده )موضوع ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب (1379است؛ لذا در تفسیر این ماده باید به قدر متیقن اکتفاء شود .بنابراین ،امتیاز مذکور که صرف ًا مربوط به دعاوی میان زوجین است ،شامل دعوای مطالبه نفقه فرزند از سوی مادر به طرفیت پدر نمیشود. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۲۸۴ مورخ ۱۳۹۹/۰۳/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد