مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۲۶۸

تاریخ نظریه:

استعلام

رأی و تصمیم اداره کل تعاون ،کار و امور اجتماعی کارفرما را مکلف کرده است کارگر را به شغل سابق یا همطراز اعاده کند؛ این در حالی است که برابر رأی وحدت رویه شماره 42هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مورخ ،1397/3/21اعاده به شغل همطراز را حذف و الزام کارفرما مبنی بر اعاده به اشتغال به شغل سابق را به رسمیت شناخته است .آیا شعبه صادرکننده اجراییه این اختیار را دارد که شغل همطراز که در رأی و تصمیم اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر آن تأکید شده است را با استناد به رأی وحدت رویه فوقالذکر قید و شغل همطراز را حذف و کارگر را به شغل ثابت اعاده کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مستفاد از ماده 166قانون کار مصوب 1369و ماده 4آییننامه طرز اجرای آرای قطعی هیأتهای تشخیص و حل اختلاف موضوع ماده 166قانون کار مصوب 12/3/1370هیأت وزیران ،اجرای احکام دادگستری صرفاً مرجع اجرای آرای قطعی صادره از مراجع حل اختلاف کار است؛ ترتیب اجرای این آرا تابع احکام و مقررات اجرای احکام مربوط به محاکم دادگستری است .بر این اساس ،دادگاه نمیتواند در مقام صدور اجراییه ،علیالرأس و به تشخیص خود و به سبب مغایر دانستن رأی قطعی لازمالاجرای صادره با رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، در مفاد و ماهیت رأی صادره تغییری دهد. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۲۶۸ مورخ ۱۳۹۹/۰۳/۳۱ | مرکز حقوقی راهبرد