مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۲۳۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در طلاق توافقی چنانچه زوجه از حضور در دفتر رسمی طلاق جهت اجرای صیغه طلاق و ثبت آن امتناع کند تکلیف سردفتر طلاق چیست؟ آیا ماده 35قانون حمایت خانواده مصوب 1391در طلاق توافقی هم قابل اجراست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

در خصوص چگونگی اعمال ماده 35قانون حمایت خانواده مصوب 1391در فرض عدم حضور زوجه در دفترخانه، موارد زیر قابل ذکر است اولا ،با توجه به اطلاق ماده 35قانون حمایت خانواده مصوب ، 1391مقررات این ماده قانونی شامل گواهی عدم امکان سازش با هر نوع منشأیی است؛ اعم از آنکه ناشی از طلاق توافقی و یا به سبب درخواست طلاق از ناحیه زوج باشد. ثانیا ،وفق نص ماده 35قانون حمایت خانواده مصوب ،1391در صورتیکه زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود ،سردفتر به زوجین اخطار میکند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند .در صورت عدم حضور زوجه ،صیغه طلاق جاری و پس از ثبت به وسیله دفترخانه ،مراتب به اطلاع زوجه میرسد .توضیح آنکه وفق ماده 29قانون حمایت خانواده مصوب 1391دادگاه مکلف است ضمن رأی خود در مورد طلاق زوجین؛ اعم از حکم و گواهی عدم امکان سازش ،تکلیف حقوق زوجه را نیز مشخص کند .بنابراین ،اجرا و ثبت طلاق در فرض عدم حضور زوجه در دفترخانه ،منوط به سپردن کلیه حقوق زوجه مطابق رأی دادگاه ،توسط زوج به حساب سپرده امانی اجرای احکام دادگاه مربوطه است که مطابق مقررات ،از سوی دادگاه اعلام میشود و در صورت صدور حکم تقسیط یا اعسار زوج ،مطابق آن اقدام میشود. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۲۳۱ مورخ ۱۳۹۹/۰۲/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد