استعلام
-1در دعوای بطلان شرکت آیا در صورت صدور حکم بر آن توسط دادگاه انتشار رأی هم ضروری است؟ آیا
میتوان از اطلاق ماده 275لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347استفاده کرد و با توجه به
اثر عمومی حکم بطلان نسبت به ثالث اعلام کرد که علاوه بر ابلاغ به اصحاب دعوا انتشار حکم هم ضروری است؟
-2در دعوای بطلان به جهت عدم اهلیت یکی از مؤسسین شرکت ،آیاشخص حقیقی شریک محجور هم باید در کنار
شخص حقوقی مذکور طرف دعوا قرار گیرد؟ صدور حکم بر بطلان شرکت ،دلیل بر آن است که از ابتدا موجودیت
نداشته است و مشارکت در دعوا هم ضروری نیست آیا میتوان گفت ضرورتی به این نیست که شخصیت حقوقی
شرکت موضوع دعوای بطلان به عنوان خوانده در دعوا قرار گیرد؟
-3آیا دادگاه میتواند برای رفع نقص با ضمانت اجرای بطلان مربوط به مقررات عام مدنی مانند حجر یکی از شرکا
اعطای مهلت کند .برای مثال مقرر دارد که نماینده محجور تعیین و در صورت تنفیذ عمل تأسیس شرکت جهت بطلان
و حکم بر سقوط دعوا صادر کند.
پاسخ اداره کل حقوقی
-1مستفاد از ماده 270و دیگر مواد قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ،1347دادگاه وظیفهای برای
انتشار حکم بطلان شرکت ندارد؛ بلکه صرفاً بطلان شرکت را اعلام میکند.
-2صرف نظر از اینکه محجور بودن یکی از مؤسسین از موجبات بطلان شرکت میباشد یا خیر ،با توجه به اینکه
دعوای بطلان شرکت به جهت عدم اهلیت یکی از مؤسسین شرکت اقامه شده است ،باید شرکت و محجور )و با درج
نام نماینده قانونی وی در دادخواست( طرف دعوا قرار بگیرند.
-3با توجه به ماده 271لایحه قانونی یادشده ،چنانچه عمل محجور قابل تنفیذ باشد ،با تنفیذ ولی یا قیم او موجبات
بطلان شرکت مرتفع میشود و در نتیجه دادگاه میتواند به درخواست خوانده برای رفع موجبات بطلان مهلت قانونی
اعطا کند.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه