مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۹۹۶

تاریخ نظریه:

استعلام

نظر به ماده 8قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395و ارائه فرمولی راجع به قیمت متعارف خودرو و نحوه مطالبه خسارت متعارف خودروی آسیبدیده که هر چه قیمت خودرو به سبب مرور زمان و تورم اقتصادی افزایش یابد ،خسارت وارده بر خودرو توسط کارشناس کمتر محاسبه خواهد شد ،آیا مالک خودروی خسارتدیده غیر مقصر میتواند قیمت متعارف زمان وقوع تصادف را مطالبه کند؟ یا اینکه قیمت اعلامی کارشناس به نرخ روز کارشناسی صرفاً قابل مطالبه است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،وفق تبصره 3ماده 8قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب » 1395خسارت مالی ناشی از حوادث رانندگی صرف ًا تا میزان خسارت متناظر وارده به گران¬ترین خودروی متعارف از طریق بیمه¬نامه شخص ثالث و یا مقصر حادثه قابل جبران خواهد بود« و برابر تبصره 4ماده 8یادشده »منظور از خودروی متعارف خودرویی است که قیمت آن کمتر از پنجاه درصد ) (%50سقف تعهدات بدنی که در ابتدای هر سال مشخص می¬شود ،باشد« و به موجب تبصره 5همین ماده »ارزیابان خسارات موضوع ماده 39و کارشناسان ارزیاب خسارت شرکت¬های بیمه و کارشناسان رسمی دادگستری در هنگام برآورد خسارت ،موظفند مطابق این ماده اعلام نظر کنند«؛ بنابراین ،حکم مقنن مبنی بر پرداخت »خسارت متناظر وارده به گران¬ترین خودروی متعارف« عمومات مربوط به مسؤولیت مدنی را با تخصیص مواجه کرده است. ثانیاً ،با توجه به ظاهر تبصره 5ماده 8یادشده و ماده 39این قانون ،خسارات وارده بر اساس قیمت متعارف زمان ارزیابی توسط کارشناس محاسبه میشود و نه زمان وقوع تصادف. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۹۹۶ مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد