استعلام
چنانچه چکی سفید امضاء یعنی بدون درج مبلغ و تاریخ صادر شود و دارنده اصلی فوت کند ،آیا وارث یا هر
شخص ثالثی میتواند بدون اطلاع و رضایت صادرکننده مبلغ و تاریخ را درج و آن را به وصول کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در صورتی که صادرکننده چک به دارنده برای تکمیل مندرجات آن تفویض اختیار کند ،دارنده میتواند در حدود
اختیار تفویض شده و بر مبنای توافقات به عمل آمده اقدام کند و با فوت دارنده چک ،در تکمیل آن توسط وراث
به عنوان قائممقام قانونی منعی وجود ندارد .در این صورت نیازی به اطلاع و رضایت بعدی صادرکننده نیست
مگر آنکه احراز شود تکمیل مندرجات به وسیله دارنده به عنوان وکیل تفویض شده باشد و نه اصیل ،تشخیص
آن حسب مورد بر عهده مرجع قضایی رسیدگیکننده است .و با توجه به این که برابر مواد 310و 311قانون
تجارت مصوب ،1311قید وجه چک و دیگر مندرجات الزامی است و بدون تکمیل مندرجات چک قابل انتقال
به دیگری نیست ،بدون تکمیل آن قابل انتقال به شخص ثالث نیست .شایسته ذکر است که برابر تبصره 1ماده 21
مکرر قانون صدور چک )الحاقی ،(13/8/1397صدور و پشتنویسی چک در وجه حامل و به طریق اولی سفید
امضاء ،دو سال پس از لازمالاجرا شدن این قانون ممنوع است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه