مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۹۱۴

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا پس از صدور قرار نهایی در دادسرا و پیش از اظهار نظر دادستان ،امکان مطالعه قرار نهایی توسط طرفین یا وکیل ایشان وجود دارد؟ در صورت مثبت بودن پاسخ مقام صالح صدور دستور مطالعه دادستان بوده یا چنین اختیاری با قاضی رسیدگی کننده است؟ -2در مواردی که بازپرس قرار بازداشت موقت صادر و دادگاه در مقام رسیدگی به اعتراض ،با آن مخالفت میکند، آیا در صورت صدور قرار خفیفتر توسط بازپرس ،موافقت دادستان الزامی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1چنانچه قرار عدم دسترسی به پرونده یا قرار رد درخواست مطالعه پرونده موضوع مواد 191و تبصره 1ماده 100قانون آیین دادرسی کیفری صادر نشده باشد ،مطالعه پرونده توسط طرفین دعوا یا وکلای آنها پس از صدور قرار نهایی و پیش از اظهار نظر دادستان به دستور بازپرس رسیدگیکننده فاقد اشکال است. -2برابر ماده 240قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392فقط قرار بازداشت موقت متهم به اعلام نظر دادستان نیاز دارد و دیگر قرارهای منتهی به بازداشت صادره از سوی بازپرس؛ هرچند توسط متهم قابل اعتراض است ،اما به موافقت دادستان نیاز ندارد و مقررات ماده 92قانون یادشده در خصوص قرارهای تأمین منتهی به بازداشت صادره از سوی دادیار ،نسبت به بازپرس تسری ندارد. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۹۱۴ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد