استعلام
مرد و زنی از طریق اهدای جنین صاحب فرزند شدهاند ،حال مرد تقاضای حضانت و ملاقات فرزند را دارد و مادر در
دفاع اظهار میدارد فرزند از نطفه تو نیست .آیا مرد میتواند حضانت فرزند را تحصیل کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به ماده 3قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور مصوب 1382که مقرر میدارد» :وظایف و تکالیف
زوجین اهداگیرنده جنین و طفل متولد شده ،از لحاظ نگهداری و تربیت و نفقه و احترام نظیر وظایف و تکالیف اولاد
و پدر و مادر است« ،به نظر میرسد اهداگیرندگان قانون ًا دارای حق حضانت هستند و لذا در صورت اختلاف میان
زوجین اهداگیرنده ،حضانت و ملاقات کودک متولد شده از جنین اهدایی تابع عمومات قانون مدنی و قانون حمایت
خانواده مصوب 1391است و صرف اهدایی بودن جنین موجب محرومیت هر یک از زوجین )در فرض سؤال زوج(
از حقوق قانونی خود از جمله حضانت و ملاقات نیست ،مگر آنکه دادگاه با لحاظ ماده 45قانون حمایت خانواده
مصوب 1391مصلحت کودک را به ترتیب دیگری تشخیص دهد.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه