مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۸۵۴

تاریخ نظریه:

استعلام

در راستای مواد 17و 21قانون بیمه اجباری خسارات وارده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395چنانچه وسیله نقلیه اعم از خودرو یا قطار به عابر پیاده برخورد و عابر مصدوم یا فوت کند و کارشناسان عابر را مقصر اعلام نمایند آیا صندوق تأمین خسارتهای بدنی مکلف به پرداخت دیه به مصدوم یا اولیای دم وی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با عنایت به تعریف »حوادث«» ،وسیله نقلیه« و »شخص ثالث« در بندهای »پ«» ،ت« و »ث« ماده یک قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395و قسمت اخیر تبصره 2ماده 2و مواد 32 ،31 ،9و 36قانون موصوف ،فرض استعلام که مربوط به مصدومیت یا فوت عابر پیاده دارای تقصیر است ،مشمول بیمه موضوع قانون مذکور بوده و »دیه صدمات یا فوت شخص ثالث )عابر(« ،حسب مورد از »محل بیمهنامه وسیله نقلیه در صورت وجود« و »در صورت فقدان بیمهنامه« از محل صندوق تأمین خسارتهای بدنی حسب مورد به مصدوم ،اولیای دم یا قائممقام قانونی )وراث قانونی متوفی( قابل پرداخت است و عدم مسؤولیت متصدی حمل و نقل ،مانع استفاده مصدوم یا وراث متوفی از مزایای قانونی بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395که جنبه حمایتی از زیاندیدگان حوادث مزبور دارد ،نخواهد بود. ثانیاً ،مقررات مذکور در ماده 26قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ،1389نسبت به عابر مصدوم یا وراث عابر متوفی ،جنبه حمایتی دارد .در واقع ،مقنن به منظور جبران زیان وارده به مصدوم یا وراث متوفی ،علیرغم انتساب حادثه به رفتار وی ،ترتیبات و تکالیف خاصی را برای پرداخت دیه از سوی شرکت بیمه یا صندوق تأمین خسارت بدنی مقرر داشته است و لذا در فرض سؤال که حادثه ناشی از وسایل نقلیه منتسب به رفتار عابر و به سبب تقصیر وی دانسته شده است ،شرکت بیمه یا صندوق تأمین خسارتهای بدنی حسب مورد و به استناد ماده 26یاد شده باید خسارت بدنی مربوطه را به مصدوم یا وراث متوفی پرداخت کند. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۸۵۴ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد