استعلام
با توجه به ماده 21قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب
1395که قید نموده به منظور حمایت از زیاندیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه..یا به طور کلی خسارتهای بدنی
که خارج از تعهدات قانونی بیمهگر مطابق مقررات این قانون است به استثنای موارد مصرح در ماده 17توسط
صندوق تامین خسارتهای بدنی جبران میشود و با عنایت ماده 35قانون مذکور که قید نموده هزینه معالجه اشخاص
ثالث زیاندیده و راننده مسبب حادثه در صورتی که مشمول قانون دیگری نباشد ،با لحاظ ماده 30قانون تنظیم بخش
از مقررات مالی دولت حسب مورد بر عهده بیمهگر یا صندوق است ،چنانچه راننده مسبب حادثه مشمول بیمهنامه
نباشد یا به طور کلی فاقد بیمهنامه باشد ،آیا مستحق دریافت دیه از صندوق تامین خسارتهای بدنی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در صورتی که راننده مسبب حادثه خودروی خود را بیمه نکرده باشد ،با توجه به تصریح مادهی 21قانون بیمه
اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ،1395صندوق تأمین
خسارتهای بدنی موضوع مادهی مذکور ،تنها خسارت بدنی مربوط به اشخاص ثالث را در موارد مذکور در این
ماده از جمله فقدان بیمهنامه پرداخت میکند و نه خسارت بدنی مربوط به راننده مسبب حادثه را که به موجب بند
»ت« مادهی یک قانون موصوف اساساً شخص ثالث تلقی نمیشود .لذا در فرض سؤال به نظر میرسد که موجب
قانونی جهت پرداخت دیه رانندهی مسبب حادثه از محل صندوق موضوع ماده 21قانون فوقالذکر وجود ندارد.
بدیهی است در فرضی که راننده مقصر مسبب حادثه ،پوشش بیمهای حوادث بابت خسارت بدنی وارده به راننده
مسبب حادثه موضوع مادهی 3قانون مذکور را خریداری کرده باشد ،موضوع مطالبه غرامت حسب مورد توسط
راننده مذکور یا ورثهی وی تابع قرارداد با شرکت بیمهگر است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه