مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۷۹۸

تاریخ نظریه:

استعلام

احد از اتباع ایران پس از صدور دستور موافق معاون وقت دادستان عمومی و انقلاب تهران به تغییر جنسیت خود، پس از سکونت در کشور انگلستان جنسیت خود را از مذکر به مونث تغییر داده و دادخواستی دایر بر اثبات تغییر جنسیت و حکم به تغییر جنسیت مشخصات فردی و نام کوچک در اسناد سجلی ایرانی خود مطرح کرده است .با توجه به مفروضات ارایه مدارک دایر بر موافقت و اعلام تغییر جنسیت مقامات رسمی کشور انگلستان ،آیا در مورد این اسناد شرط مذکور در بند ثالث ًا ماده 1295قانون مدنی برقرار است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اصلاح اسناد سجلی و هویتی از متفرعات تغییر جنسیت موضوع بند 18ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391 است که متعاقب اقدام به تغییر جنسیت و احراز آن صورت میگیرد .لذا در فرض استعلام که فرد در سنوات گذشته و ظاهر ًا پیش از لازمالاجرا شدن قانون یاد شده ،پس از اخذ موافقت معاون وقت دادستان عمومی و انقلاب تهران، در خارج از کشور مبادرت به تغییر جنسیت کرده و حال بابت اثبات تغیر جنسیت و اصلاح اسناد سجلی ایرانی خود در محاکم ایران طرح دعوا کرده است ،موضوع از شمول بند ثالثاً ماده 1295قانون مدنی و اعتباربخشی به اسناد تنظیمشده در کشورهای خارجی و شرایط آن خارج است و دادگاه رسیدگیکننده پس از احراز تغییر جنسیت در خصوص خواسته خواهان دایر بر اعلام تغییر جنسیت و اصلاح اسناد سجلی اتخاذ تصمیم میکند. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۷۹۸ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد