استعلام
با توجه به ماده 595قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( در مورد جرم اخذ ربا چنانچه شاکی پولی از متهم قرض
گرفته باشد و متهم شرط دریافت مبلغی زائد بر اصل مبلغ پرداختی از شاکی اخذ کند و بابت این شرط شاکی منزل
مسکونی خود را به صورت صوری و با تنظیم مبایعهنامه به عنوان ضمانت پرداخت مبلغ اضافی قرار دهد و شاکی
اصل پول و سود تعیین شده را در موعد مقرر پرداخت نکند و متهم اقدام به فروش منزل مسکونی شاکی نماید ،آیا
بزه دریافت ربا محقق شده است؟ و در بزه ربا در مورد قرض ،آیا مبلغ اضافی باید وجه نقدی باشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
طبق ماده 595قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب ،1375در ربای قرضی دریافت زائد بر مبلغ پرداختی در
تحقق ربا شرط است؛ لذا در فرض سؤال چنانچه طبق توافق طرفین )قرضدهنده و قرضگیرنده( شرط شود که
قرضگیرنده در موعد مقرر ،مبلغی زائد بر آنچه دریافت کرده است را تأدیه کند و با تنظیم سند رسمی در جهت
تضمین اجرای قرارداد ،منزل مسکونی خود را به قرضدهنده منتقل کند ،در صورت فروش این ملک و برداشت مبلغ
اضافه بر اصل طلب ،رکن مادی جرم ربا محقق شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه