استعلام
-1آیا صرف دعوت مردم در فضای مجازی به تجمعی که دارای مجوز قانونی نیست جرم است ؟ اگر جرم است
مستند قانونی آن کدام است؟
-2آیا صرف شرکت در تجمعی که دارای مجوز قانونی نیست بدون سر دادن شعار و بدون تخریب اموال و هر گونه
تمرد در مقابل مامورین حاضر در تجمع جرم است؟ اگر جرم است مستند قانونی آن کدام است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
دادرس محترم شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی قزوین
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9031/57156/1مورخ 1398/12/12به شماره ثبت وارده 162مورخ
،1399/02/16نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
-1صرف فراخوان و دعوت عموم به حضور در تجمع فاقد مجوز اعم از آنکه در فضای مجازی باشد یا غیر آن،
جرم محسوب نمیشود؛ لیکن چنانچه فراخوان همراه با شرایط مندرج در ماده 610قانون مجازات اسلامی )تعزیرات(
مصوب ) 1375تبانی با دیگران برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی یا خارجی( باشد و یا مفاد فراخوان متضمن
تحریک مردم به جنگ )ماده 512همان قانون( یا تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران باشد و تحت عنوان »فعالیت«
موضوع ماده 500قانون پیشگفته قرار گیرد؛ و مانند آن ،حسب مورد از این حیث میتواند قابل تعقیب کیفری و
مجازات باشد.
-2با توجه به اصل سی و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و نیز ماده 2قانون مجازات اسلامی مصوب
1392و همچنین نظر بر اینکه طبق اصل بیست و هفتم قانون اساسی ،تشکیل اجتماعات و راهپیماییها بدون حمل
سلاح و به شرط آنکه مخل مبانی اسلام نباشد آزاد است و نبود نص قانونی بر جرمانگاری حضور در تجمعات فاقد
مجوز ،لذا صرف حضور در تجمعی که مجوز موضوع بند 6ماده 11قانون فعالیت احزاب و گروههای سیاسی مصوب
1395را اخذ نکرده است جرم نبوده و از این حیث قابل تعقیب و مجازات نیست
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه