استعلام
در خصوص پروندهای با توجه به درخواست متهم »الف« حسب مقرره ماده 191قانون آیین دادرسی کیفری قرار
عدم دسترسی نسبت به تمام اوراق پرونده صادر و قطعی شده است:
-1با توجه به اینکه قرار عدم دسترسی صادره نسبت به تمام اوراق پرونده است ،آیا شامل اوراق بعدی اضافه شده
به پرونده هم میشود؟
-2متهم »ب« بعد از چند روز از صدور قرار عدم دسترسی درخواست مطالعه پرونده را میکند .آیا باید نسبت به
درخواست متهم »ب« نیز قرار مجزا صادر شود و یا اینکه با توجه به قطعیت قرار سابق الصدور ،نیازی به صدور
قرار مجزا نیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1مستفاد از ماده 191قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و تبصره یک ماده 100این قانون ،فلسفه صدور
قرار عدم دسترسی به پرونده ،توجه به ماهیت جرم )همانند جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی( و یا تنافی آن با
ضرورت کشف حقیقت است .بنابراین در فرض سؤال ،چنانچه قرار عدم دسترسی نسبت به تمام پرونده صادر شود،
از تاریخ صدور ،امکان دسترسی به پرونده وجود ندارد؛ حتی اگر بخشهایی از آن بعد از صدور قرار جمعآوری و
تحصیل شده باشد؛ مگر آنکه بازپرس تصمیم دیگری اتخاذ و بخشی از پرونده را از شمول قرار سابقالصدور خارج
کرده باشد.
-2بازپرس میتواند با صدور قرار عدم دسترسی به پرونده ،دسترسی همه یا برخی از متهمان به پرونده را ممنوع
کند و چنانچه با صدور این قرار ،فقط دسترسی یکی از متهمان منع شده باشد ،در خصوص دیگر متهمان باید جداگانه
اتخاذ تصمیم شود.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه